Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A demencia és a feledékenység kockázatának csökkentése
  2023-01-08 14:52:57, vasárnap
 
  Így csökkenthető a demencia és az időskori feledékenység kockázata

Memóriazavarok, feledékenység, demencia... Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és hogyan védhetjük agyunk egészségét? Íme néhány egyszerű módszer!

Mi az a demencia?
Az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy kissé romlik emlékezőképességünk, ám a demencia egy ennél komolyabb és súlyosabb jelenség. A demencia nem egy betegség, hanem bizonyos tünetek együttese, mely a mentális funkciók krónikus, fokozatos elvesztésével jár. A demencia nem az öregedés normális velejárója.

A demencia legjellemzőbb tünetei:
A demencia számos tünetben megmutatkozhat, ezek közé tartoznak például az alábbiak: 
feledékenység
memóriazavarok
zavartság
indokolatlan frusztráció
szomorúság
szorongás
depresszió
egyensúlyzavarok, botlások, esések
zavartság a dátumokkal és időpontokkal kapcsolatban
tájékozódási zavarok
hangulati vagy viselkedésbeli változások
megváltozott alvási szokások
beszédbeli nehézségek
egyszerű feladatok elvégzését illető nehézségek, például telefonhasználat, bevásárlás során
problémamegoldási nehézségek vagy képtelenség
a személyes higiénia elhanyagolása
hallucinációk

Mik a demencia kialakulásának főbb kockázati tényezői?
Ugyan az életkor előrehaladtával, és bizonyos mögöttes állapotoknak köszönhetően jelentősen nő a demencia kockázata, kialakulása mégis sok esetben elkerülhető. Vizsgálatok szerint a következők gyakran összefüggésbe hozhatók a demencia kialakulásával:

tápanyagokban szegény, egyoldalú táplálkozás
mozgásszegény életmód
elhízás
hosszú távú alkohol- vagy kábítószer-használat
dohányzás
fejsérülések
szív- és érrendszeri rendellenességek, például érelmeszesedés, stroke
depresszió
cukorbetegség
HIV
Alzheimer-kór
Huntington-kór
Parkinson-kór

Hogyan csökkenthető a demencia, illetve egyes, az azzal összefüggő betegségek kialakulásának kockázata?

Változatos étrend - egészségünk egyik alappillére
Az egészséges, vagyis a változatos és tápanyagokban gazdag táplálkozás, valamint a káros anyagok bevitelének mellőzése csökkentheti az olyan állapotok kockázatát, amelyek közvetve vagy közvetlenül a demenciához vezethetnek. Étrendünk alapját képezzék a tápanyagokban gazdag, teljes értékű ételek. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, az állati és telített növényi zsírokat, valamint a finomított cukrokat, és túlsózott ételeket. Az agy egészségét védő készítmények rendszeres fogyasztása életkortól függetlenül szintén ajánlott.

Mozogjunk rendszeresen

A rendszeres fizikai aktivitás csökkentheti a demencia kockázatát. Beszámolók szerint az aerob testmozgás, például a séta lassíthatja a hippocampus, az agy azon részének sorvadását, amely szabályozza a memóriát. Azt is kimutatták, hogy az aktív idős felnőttek jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, mint a kevésbé aktívak. A rendszeres testmozgás továbbá segíthet a testsúly optimalizálásában, fokozza a szív egészségét, valamint a hangulatot is pozitívan befolyásolja. Ezek által tovább csökkentheti a demencia kockázatát.
Tartsuk elménket aktívan

Az elme aktívan tartása segíthet csökkenteni a demencia kockázatát. Az olyan önállóan, illetve közösségben is végezhető új kognitív kihívások, mint például az olvasás, a keresztrejtvényfejtés, a logikai játékok, a tanulás és az önfejlesztés rendkívül fontosak agyunk egészségének megőrzéséhez és a demencia kockázatának csökkentéséhez. 
Őrizzük meg általános egészségünket

A rendszeres orvosi vizsgálatok, és az általános egészség megőrzése, valamint az esetleges betegségek megfelelő kezelése kulcsfontosságú a demencia megelőzésében, legyen szó akár depresszióról, szívbetegségekről, vagy más panaszokról.
Hagyjuk el a káros szokásokat

A túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás rendkívüli módon károsítják agyunk egészségét. Kutatások szerint a dohányzás roncsolhatja az erek egészségét, és jelentősen növelheti a demencia kockázatát, különösen a 65 év felettieknél, ezért fontos, hogy felhagyjunk ezzel a káros szokással. A túlzott alkoholfogyasztás szintén a demencia fő kockázati tényezői közé tartozik, ezért igyekezzünk azt a minimumra csökkenteni.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Forrás : Link
Megjegyzés : a linkre kattintva több természetes és gyakran igen hatékony táplálékkiegészítők találhatóak. ( CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: rendellenességek, egyensúlyzavarok, telefonhasználat, előrehaladtával, kulcsfontosságú, élelmiszereket, kialakulásával, viselkedésbeli, kialakulásának, érelmeszesedés, memóriazavarok, csökkentéséhez, megmutatkozhat, feledékenység, tápanyagokban, depresszióról, megelőzésében, cukorbetegség, mozgásszegény, legjellemzőbb, elhanyagolása, hallucinációk, képességekkel, összefüggésbe, elvesztésével, egészségünket, fejsérülések, csökkentheti, önfejlesztés, időpontokkal, készítmények, tájékozódási, megváltozott, kapcsolatban, kockázatának, csökkenthető, időskori feledékenység, megelőzés érdekében, életkor előrehaladtával, ennél komolyabb, mentális funkciók, öregedés normális, demencia legjellemzőbb, demencia számos, személyes higiénia, demencia kialakulásának, demencia kockázata, következők gyakran, demencia kialakulásával, azzal összefüggő, káros anyagok, olyan állapotok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Emberként automatikusan értéke...  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Fodor Ákos költő,  Gárdonyi Géza - Április végén  Alakot vált...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Ahogy emelkedik a rezgés...  Föld napja április 22  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Búzaszentelés  Viharban csak az a fa marad ál...  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Pillangó  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A hét szűk esztendő  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  A könnyek összegyűjtése  Facebookon kaptam  Életművészet  Beney Zsuzsa - Tavasz  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  A Gömb  Facebookon kaptam  képre írva  Az elfogadásnak...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Irgalom és ítélet  Rögtön puha Mézes Krémes  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cica  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A legnagyobb hiánycikk manapsá...  Két ember becsülete  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Jó éjszakát  Esti kép  Nehezen engedem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Kamarás Klára : Leszünk-e...?  Szép estét kedves látogatóimna...  A fenyő nem szép fa, (...)  A fenyő nem szép fa, (...)  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Föld napja április 22  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimna...  Beney Zsuzsa - Álom  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Kellemes esti időtöltést  Őrangyalod, ha vigyáz rád... 
Bejegyzés Címkék
időskori feledékenység, megelőzés érdekében, életkor előrehaladtával, ennél komolyabb, mentális funkciók, öregedés normális, demencia legjellemzőbb, demencia számos, személyes higiénia, demencia kialakulásának, demencia kockázata, következők gyakran, demencia kialakulásával, azzal összefüggő, káros anyagok, olyan állapotok, demenciához vezethetnek, tápanyagokban gazdag, feldolgozott élelmiszereket, finomított cukrokat, rendszeres fizikai, demencia kockázatát, aerob testmozgás, séta lassíthatja, aktív idős, kevésbé aktívak, rendszeres testmozgás, testsúly optimalizálásában, szív egészségét, elme aktívan, olyan önállóan, logikai játékok, önfejlesztés rendkívül, demencia kockázatának, rendszeres orvosi, általános egészség, esetleges betegségek, demencia megelőzésében, káros szokásokat, túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás rendkívüli, dohányzás roncsolhatja, erek egészségét, káros szokással, minimumra csökkenteni, fenti információk, linkre kattintva, rendellenességek, egyensúlyzavarok, telefonhasználat, előrehaladtával, kulcsfontosságú, élelmiszereket, kialakulásával, viselkedésbeli, kialakulásának, érelmeszesedés, memóriazavarok, csökkentéséhez, megmutatkozhat, feledékenység, tápanyagokban, depresszióról, megelőzésében, cukorbetegség, mozgásszegény, legjellemzőbb, elhanyagolása, hallucinációk, képességekkel, összefüggésbe, elvesztésével, egészségünket, fejsérülések, csökkentheti, önfejlesztés, időpontokkal, készítmények, tájékozódási, megváltozott, kapcsolatban, kockázatának, csökkenthető, köszönhetően, előfordulhat, feldolgozott, rendelkeznek, megőrzéséhez, egészségének, állapotoknak, felettieknél, befolyásolja, rendszeresen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6761
  • e Hét: 31652
  • e Hónap: 63138
  • e Év: 267839
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.